Endüstriyel IoT Platformları İçin Gerekli 5 Yetenek

Başarılı bir Endüstriyel IoT (IIoT) uygulaması, hem strateji, hem de teknoloji gerektirir. Projeler, iş fırsatlarınızı ve gereksinimlerinizi ortaya çıkaracak şekilde akıllıca planlanmalı ve projelerin ölçeklendirilmiş büyümeyi sağlayacak şekilde hızlı değer üretebilmesi için yapılandırılmalıdır. Ancak tabii ki bu planlama, İş stratejinizi uygulayabilecek bir IIoT platformu olmadan uygulanabilir olamaz. Süreçleriniz ve pazar olgunlaşmaya devam ettikçe, Endüstriyel IoT ve Dijital Dönüşüm ihtiyaçlarınızı destekleyebilecek platform yeteneklerini belirlemek de oldukça önem kazanacak. Bizler de, Pek çok sektör analisti tarafından yapılan araştırmaları bir araya getirdik ve Endüstriyel IoT Platformlarının sahip olması gereken 5 önemli özelliğini sizler için derledik.

Endüstriyel Bağlantı

IoT’nin endüstriyel mimarisini planlayan herkes, öncelikle ilgili platformun standart bağlantı sağlama yeteneğini düşünmelidir. Burada makinelerden veri alma, PLC’ler ile doğrudan bağlantı sağlama gibi özellikler oldukça kritik olmaktadır. Neden? Çünkü veri yoksa, dijital dönüşüm yok demektir. Üretimde kullanılan ekipman ve makineler çalıştığı PLC’ye bağlı olarak protokol ve eski/yeni makine olması açısından farklılık gösterir. Bütünleşik bir üretim alanında makineler ile veri bağlantısını kurmak için bölüm bölüm bir yaklaşım benimsemek, Dijital Dönüşüm girişiminin başarısız olmasına sebep olacaktır. Bundan dolayı, standart bağlantı araçları sunan bir IIoT platformu, bu süreci büyük ölçüde basitleştirerek, şirketlerin IoT mimarilerine ve çözümlerine odaklanmasına bu sayede maksimum değer sağlamasına olanak tanır. Gerçek bir kurumsal IIoT platformu, genellikle BT ve OT verilerini ayıran boşluğu doldurarak mühendislikten üretime, üretimden satışa ve hatta bakım-servise kadar geniş, tüm kuruluşu kapsayan iş akışlarına ve çözümlere olanak tanır.

Uygulama Geliştirme

İstisnalar kaideyi bozmaz; Endüstriyel üretim yapan işletmeler yazılım geliştirme işinde değildir. Şirket içinde DIY (Do-it-yourself) IIoT uygulamaları oluşturmak bu nedenle pek seçenek değildir veya geliştirildiğinde de değer sağlama konusunda sınırlı, geliştirmesi zor ve kişiye bağlı uygulamalar ortaa çıkar. Bir IIoT platformu, uygulamaları oluşturmak için gereken teknik uzmanlığı azaltan bir ortam sunmalıdır. Sürükle ve bırak ile, Low-Code/No-Code mantığıyla, önceden oluşturulmuş – out-of-the-box – uygulamalar, şirketlerin makinelerini hızlı bir şekilde sisteme bağlamasına ve IIoT çözümlerinden hemen değer oluşturmasına olanak tanır. Ayrıca bu IIoT platformları, gerekirse şirketlerin içinde uzman geliştiriciler var ise, yazılım geliştiricilerin şirkete özelleştirilmiş uygulamalar oluşturmasına ve entegre etmesine de izin vermelidir.

Sistem Yönetimi

Makinelere bağlanmak endüstriyel IoT mimarileri için bir engel oluşturuyor ise, bu varlıkların otomasyonu ve yönetimi de aynı derecede zor olabilir. Bir IIoT platformu, kontrol mühendisleri ve fabrika yöneticilerinden, üretim alanındaki operatöre, geliştirme ekibinden, servis teknisyenlerine kadar sistemin farklı roller ve sorumluluklara sahip tüm paydaşları için sağlam bir yönetim yeteneği sağlamalıdır. Rol tabanlı Dashboardlar, bireylere gerçek zamanlı izleme sayesinde hızlı aksiyon alma şansını vermeli, denetimleri güçlendirmelidir. Bu kişi ve rol bazlı yetkilendirme yeteneği olmadan, şirketler IIoT ve Dijital Dönüşüm çözümlerini nasıl uygulayabilecekleri konusunda ciddi şekilde sorgulama yapmalıdır.

Veri Analizi

Güçlü veri analitiği ve makine öğrenmesi yetenekleri olmadan, bir IoT platformu, veri anlamlandırma ve iç görüler sağlama yeteneğinden yoksundur. Bazen petabayt cinsinden ölçülen veri hacimleriyle karşılaşıldığı düşünüşürse, veri analizi, anlamlı verileri çıkarmak ve veriye dayalı trend analizi yapmak için çok önemlidir. Kestirimci analitik ile üreticiler hem operasyonları hem de bakımı yönetmek için proaktif olarak hareket edebilir. Bu yetenekler ve iç görüler, atık ve hurdada azalmanın kilidini açar, kullanılabilir çalışma süresini artırır ve planlanmamış arıza sürelerini önler. Analitik, aynı zamanda, çok lokasyonlu şirketler için Global üretim standartları oluşturulmasına olanak sağlayarak, KPI’ların iyileştirilmesinin önünü açar.

Optimize Edilmiş Deneyimler

Endüstriyel IoT platformları ile makinelerin birbirine bağlı olduğunu düşünülebilir, ancak Covid-19 döneminde de karşımıza çıkan gerçek şu ki, insanlar hala çok kritik bir rol oynuyorlar. Ne kadar yüksek otomasyon düzeyine sahip olursanız olun ve ne kadar iyi analitik araçlarına sahip olsanız dahi, insanlar eleştirel ve kritik düşünme konusunda hala ön saflarda. IIoT platformları da bu şekilde, insanlara özel rol tabanlı görünümler ve kontroller oluşturmak için araçlar sağlamalı. Bu da top-floor shop-floor, yani yönetim katından üretim katına kadar tüm işletmeden erişilebilen uygulamalar demek oluyor. Artırılmış gerçeklik (AR), fabrika veya sahadaki fiziksel ekipmanın üzerinde sağladığı dönüşüm ile (örn; adım adım iş talimatları ve uzaktan uzman rehberliği) hali hazırda fabrika ve sahayı dönüştürüyor. Eğer sağlam bir IIoT platformundan bahsediyorsak, AR çözümleri ile entegre olabilen ve AR deneyimlerine gerçek zamanlı makine performans ve durum bilgilerini aktarabilen, bu sayede çalışanları daha da güçlendiren bir süreçten bahsetmemiz gerekiyor.

Yeteneklerine göre IIoT Platformu Seçimi

Şu göz önüne alınmalı ki, tüm IIoT platformları aynı değil. Pek çok platform, bahsi geçen bu yeteneklerden bazılarını vurgularken, yalnızca birkaç tanesi bu işlevselliğin tamamını ele alıyor. IIoT platformu yatırımı da oldukça önemli bir yatırım. Platformun başarısı, Dijital Dönüşüm stratejisinin gelecek yıllar için hızını ve yönünü belirleyebilir. Doğru bir seçim, milyonlarca dolarlık kârlılık tasarrufları ve kârlı büyüme sağlayabilirken, yapılacak kötü bir seçim, pilot projelerin durmasına ve Dijital Dönüşüm planlarının emekliye ayrılmasına neden olabilir. Nihai olarak değerlendirmek gerekirse, Dijital Dönüşüm stratejiniz, Endüstriyel IoT mimariniz ve özüm modeliniz ne olursa olsun, IIoT platformlarını değerlendirmeye alırken kurulum aşaması, altyapısı ve sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayacak projeleri göz önüne alarak değerlendirmelerinizi yapmalısınız.

Bu makaleyi paylaş
Paylaşılabilir Link
Önceki Makale

Dijitalleşme ile Görüntü İşleme

Sonraki Makale

Yalın Üretim Nedir Ve Neden Önemlidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

//
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada.
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?